Bygger vårt egna LoRaWAN-nät

Egen gateway

Vi har länge önskat att koppla upp olika sensorer men alltid haft beroendet till att ha Wi-Fi uppkoppling eller strömmatning direkt från elnätet. Ni som arbetar en del med detta vet precis hur det kan vara. Du har fått upp en bra trådlös uppkoppling på gårdsplanen för att kunna koppla upp en övervakningskamera. Det mesta ser ut att funka men plötsligt åker traktorn förbi mellan antennen och kameran och du tappar täckning direkt.

Med hjälp av ett eget LoRa-WAN-nät på vår gård så kommer vi kunna få en bättre räckvidd och framför allt batteridrivna sensorer med lång batteritid. Vi pratar mellan 3-7 år beroende på hur mycket data som skickas. Min plan är att försöka hålla runt 4-5 års batteritid, det hade varit praktiskt väldigt bra!

Vi valde att montera gatewayen så högt upp vi kunde, det skulle vara lite mer optimalt att sätta det på elevatortornet som man ser i bakgrunden. Det kommer nog bli så att vi flyttar den upp dit för att vara den högsta punkten på gården. Än så länge har vi inte sett några stora problem med täckningen.

Milesight UG-67

Vi landade på att vi ville ha en robust utomhusgateway som ska klara av tuff miljö och hade de krav på anslutningar som vi ville. Denna körs idag med Internet och ström i samma nätverkskabel, PoE och monterades då således väldigt enkelt. Den har inbyggt Wi-Fi men det är inget vi använder oss av eftersom vi ändå behövde dra ström till den via nätverkskabeln. Det går även att sätta i ett SIM-kort i den om man inte har fiber på plats.

Läs mer om produkten på leverantörens hemsida.

Val av dataplattform – Datacake

Det finns en uppsjö av olika lösningar för att hantera datan och sättet att presentera informationen. Det är inte ovanligt här att man har ett system för själva Gatewayen och ett annat för att presentera informationen. Vi har valt samma plattform för LoRaWAN Network Server (LNS) som den som presenterar informationen. Det föll på det tyska systemet och leverantören Datacake.

Datacake är just unik med att det är det enda systemet du behöver både för nätverksserver på LoRaWAN-gateway’n men också för IoT-plattformen. I plattformen så kan man bygga dashboards, rapporter, få alarm mm. Den har även ett API som man kan bygga mot, det är så vi tex. har gjort för att presentera information i 3D-kartan.

Rulla till toppen