Okej, alla som har djur har varit där förut. Det är midsommar, solen skiner, humöret är på topp och du är redo att sticka iväg! Plötsligt ringer telefonen, timingen är ofattbar. Självklart har djuren rymt och sprungit ur. För att få bättre koll på att det finns el i staketen, har jag funderat på hur man kan lösa detta på ett smartare sätt. Visst vill man få en notis om att strömmen är nere? Eller att gräset vuxit upp så mycket att spänningen sjunker och det är dags att trimma? Äntligen har vi implementerat en digital stängselvakt.
Valet av lösning
Efter en hel del googlande förstår man att detta naturligtvis inte är något nytt. Det har funnits länge, men kostnaden har traditionellt sett varit ganska hög, speciellt om du har många beten du vill övervaka. Man inser att marknaden för detta i Australien och Nya Zeeland är ganska stor, med mycket djur på beten och stora ytor att övervaka. För att spara in på frakt och även få en närmare dialog med någon mer nästgårds, letade jag främst efter leverantörer i Europa. Kravspecifikationen var att hitta en LoRaWAN- eller NB-IoT-uppkopplad lösning som kunde ha batteritid under hela betesperioden. Till slut hittade jag det jag hade letat efter!
Fencyboy
Jag fick kontakt med en tysk student vid namn Tom Stein som visade sig ha lösningen jag var ute efter. Tom har byggt en helt egen hårdvara som han kallar Fencyboy. Läs mer om hans lösning på hans hemsida här. Det visade sig att vi hade mycket gemensamt. Efter en tät dialog om hur jag skulle kunna nyttja hans lösning här i Sverige med min egen LoRaWAN-gateway upptäckte vi att egentligen ingenting behövde justeras. Han skickade över en enhet, jag konfigurerade den och vips, så levererade den data. Det behövdes bara två AA-batterier som enligt uppgift ska klara en hel betesperiod från april till oktober.
Data som samlas in som standard är följande:
Status – Om staketet har ström eller ej
Spänning – Aktuell spänning i staketet, tex. 4 000 V
Spänning min – Minsta spänning i staketet som uppmätts
Spänning max – Största spänning i staketet som uppmätts
Standardavvikelse – Skillnaden mellan min och max, också möjlig att se över tidsperiod, tex att det sjunkit med X Volt eller X %.
Pulser – Hur ofta den skickar pulser genom staketet
Pulser per minut – Hur ofta de skickar pulser genom staketet per minut
Batteriets spänning – De 2 AA-batteriernas spänning (OBS inte ev. batteri som används till staketets ström)
Återstående batterikapacaitet i mAH – Tickar nedåt och där man kan se hur mycket kapacitet som finns kvar av AA-batterierna
Temperatur – Temperaturen i elektronikboxen
… utöver dessa även möjlighet att konfigurera enheten med hur ofta den ska skicka data mm…